Walaupun menyediakan makanan dan membuat hidangan kegemaran anda di dapur adalah menyeronokkan adalah penting untuk mematuhi peraturan keselamatan dapur asas. Terdapat banyak bahaya yang boleh menyebabkan kemalangan dan kecederaan. Daripada pisau tajam yang boleh dibiarkan tergeletak, terdedah kepada api terbuka dari ketuhar atau dapur, penggunaan peralatan elektrik, dan juga bakteria di dapur anda. Untuk mengelakkan bahaya kepada diri sendiri dan orang di sekeliling anda, adalah penting untuk kita memberi perhatian kepada apa yang kita lakukan, apa yang berlaku di sekeliling kita, buat perancangan dan atur sistem yang betul semasa memasak dan beli peralatan keselamatan yang betul.
MEMASAK DENGAN MINYAK DENGAN CARA YANG SELAMAT
Minyak biasanya digunakan semasa memasak daging dan sayur-sayuran. Untuk mengelakkan kecederaan, pastikan anda memanaskan minyak secara beransur-ansur untuk mengelakkan ia terpercik dan menyebabkan luka bakar ringan. Sentiasa perhatikan mana-mana makanan di dalam ketuhar atau di atas dapur untuk mengelakkan pembakaran, dan jika ada yang berbau dan kelihatan seperti terbakar, matikan dan tunggu beberapa minit sebelum memeriksa makanan dan sebelum membersihkan periuk dan kuali anda, tunggu sehingga sejuk sepenuhnya sebelum cuba mencuci dan bersihkan bahagian bawahnya.
SIMPAN ALAT PEMADAM API DI DAPUR
Di sebalik usaha terbaik untuk mengelakkan kebakaran, ia masih boleh berlaku. Kebakaran boleh meningkat dengan cepat, menyebabkan kerosakan yang meluas dan membahayakan nyawa. Pemadam api ialah alat keselamatan yang penting di mana-mana dapur, membolehkan anda mengawal atau memadamkan kebakaran kecil sebelum ia menjadi lebih besar. Periksa alat pemadam api secara berkala untuk memastikan ia berfungsi dengan baik, dan pelajari cara menggunakannya dengan betul.
SIMPAN KIT PERTOLONGAN CEMAS DI DAPUR
Walaupun dengan semua langkah berjaga-jaga, kemalangan masih boleh berlaku. Kit pertolongan cemas di dapur membolehkan anda bertindak balas dengan cepat terhadap kecederaan ringan. Kit hendaklah termasuk pembalut, kain lap antiseptik, krim terbakar, pinset dan termometer digital. Mempunyai senarai nombor kecemasan di dalam atau berhampiran kit juga merupakan idea yang bagus bagi mencegah kemalangan daripada menangani akibatnya. Dengan mematuhi peraturan keselamatan dapur ini, anda boleh menikmati memasak sambil memastikan keselamatan anda dan orang lain dalam rumah terjamin.