Mewujudkan dapur yang bersih dan selamat adalah langkah penting untuk rumah yang sihat. Rumah yang bersih akan membantu mengurangkan risiko daripada terdedah kepada banyak bahan pencemar dalaman seperti bakteria, dan allergen seperti hama habuk. Rumah yang bersih juga kurang menarik perhatian makhluk perosak seperti lipas dan tikus. Bakteria atau kuman ada di mana-mana termasuk dapur anda, tempat makanan disimpan, disediakan dan dimakan. Bakteria boleh menyebabkan penyakit yang boleh berlaku pada makanan anda, peralatan dapur, kaunter, peralatan, lantai dan terutamanya tangan anda. Adalah penting untuk mengambil langkah-langkah yang perlu untuk membersihkan sebelum, semasa, dan selepas menyediakan makanan anda untuk memastikan anda selamat daripada keracunan makanan.
BERSIHKAN DAPUR SECARA BERKALA
Salah satu sebab utama untuk memastikan dapur anda bersih adalah untuk mengelakkan risiko penyakit bawaan makanan. Bakteria, virus dan parasit tumbuh subur di kawasan yang tidak bersih dan boleh mencemari makanan dan bahan dengan mudah. Ini boleh membawa kepada masalah kesihatan yang teruk seperti cirit-birit dan muntah muntah. Dengan kerap membersihkan dan membersihkan dapur anda, anda boleh mengurangkan risiko penyakit tersebut dan memastikan keselamatan penghuni rumah. Kotoran yang terbina boleh menyebabkan peralatan seperti ketuhar, peti sejuk dan mesin basuh pinggan mangkuk tidak berfungsi. Ini boleh menyebabkan kos pembaikan yang mahal atau memerlukan penggantian. Dengan kerap membersihkan peralatan anda, anda boleh memanjangkan jangka hayatnya dan menjimatkan wang dalam jangka masa panjang.
SEDIAKAN RUANG PENYIMPANAN
Meja putar ialah senjata rahsia penyimpanan dapur utama apabila untuk menjadikan mana-mana ruang lebih berfungsi. Gunakannya untuk menjadikan rempah ratus boleh diakses dengan mudah supaya anda boleh melihat dan mengambil rempah yang betul-betul sesuai berdasarkan cara penyimpanan anda. Ia juga bagus untuk menyusun botol minyak dan perasa lain yang anda simpan berhampiran dapur untuk memudahkan akses semasa anda memasak. Pembahagi laci membantu anda menyimpan barangan yang selalu digunakan serta memudahkan tangan anda mengambil perkakas atau alatan yang anda perlukan. Pembahagi laci juga menghalang item daripada bersepah dan menggelongsor di dalam laci.
GUNAKAN LABEL
Pelabelan selalunya merupakan bahagian penting dalam sistem organisasi yang sebenarnya boleh dikekalkan. Malah ruang yang paling spektakuler tidak akan begitu lama jika tiada siapa yang menjalankan amalan pelabelan ini. Pelabelan dapat diguna pakai bukan sahaja label pada bekas, malah pada rak dan laci. Tulis dan sesuaikan nama barangan pantri anda pada pelekat PVC khas, setiap pelekat disertakan dengan penanda putih mini yang boleh dipadam dengan mudah dengan tisu basah. Dakwatnya yang seakan-akan kapur pasti memberikan dapur anda pesona tambahan tampak mewah. Anda tidak perlu membazirkan sebarang pita atau kertas untuk membuat label ini, kerana ia mudah serta boleh digunakan semula dan bebas sisa.